Ei marssia ilman järjestäjää – Pohjoismainen vastarintaliike itsenäisyyspäivänä 2017

Viime vuosien tapaan natsistinen Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) on itsenäisyyspäivänä osallistumassa äärioikeistolaiseen 612-soihtukulkueeseenVaikka 612-kulkueen järjestäjät väittävät kulkueen olevan poliittisesti sitoutumaton tai neutraali ja kaikille kansallismielisille sopiva, oli todellisuudessa juuri PVL aloitteellinen kulkueen järjestämisessä vuonna 2014. PVL:n Suomen haaran perustaneen Esa Holapan mukaan järjestön jäsenet toimivat samaisena vuonna 612-kulkueen järjestysmiehinä ja nettisivuvastaavina. Lisäksi paikalle oli kutsuttu natseja Ruotsista, Italiasta sekä Saksasta. PVL on pyrkinyt 612-kulkueen avulla yhdistämään Suomen äärioikeistoa ilman, että järjestön avoin natsismi karkottaisi mahdollisia osallistujia. Tämän lisäksi järjestö on ilmoittanut itsenäisyyspäiväksi myös oman Kohti vapautta –nimellä kulkevan marssin, joka toteutetaan tällä kertaa ilman liikkeen tunnuksia, sillä PVL:n toiminta kiellettiin Pirkanmaan käräjäoikeuden päätöksellä 30.11.2017. Marssin järjestäjiksi on ilmoitettu mediassa ”suomalaiset kansallissosialistit” mutta todellisuudessa sitä järjestävät viime vuoden tapaan samat PVL:n aktiivit.

Viime vuonna PVL mainosti samalla nimellä ja samankaltaisella graafisella ilmeellä kulkevaa tapahtumaa.
            Viime vuonna PVL mainosti ja järjesti samalla nimellä ja samankaltaisella graafisella ilmeellä kulkevaa tapahtumaa.

 

Mikä on PVL ja mihin se pyrkii?

PVL:n tarina Ruotsissa sai alkunsa 1990-luvun white power –musiikin skenessä, kun Ruotsin poliisi alkoi puuttua valkoisen vallan konsertteihin eikä aiempi musiikin kautta nuorisoon vaikuttamisen strategia tuntunut enää riittävältä. White power –musiikkiin keskittynyt lehti Nordland laajensi toimintansa koskemaan myös yleistä ”kulttuurikamppailua”. Myöhemmin sille läheinen Folktribunen-lehti oli vuonna 1997 mukana perustamassa uutta poliittista projektia, Svenska Motståndsrörelsenia, jonka perustajista osa oli entisiä Valkoisen arjalaisen vastarintaliikkeen (Vitt Ariskt Motstånd) jäseniä. Vuonna 2001 järjestön silloinen johtaja Klas Lund erotti järjestöstä useita aktiiveja ja lähti viemään liikettä kohti johtajakeskeisempää rakennetta ja kansallissosialismin tavoittelua. Samalla järjestö on muuttunut yhä väkivaltaisemmaksi ja sen jäsenet ovat syyllistyneet niin aserikoksiin, murhiin, niiden yrityksiin kuin pommi-iskuihinkin. Nykyisin PVL toimii Ruotsin ja Suomen lisäksi myös Norjassa.

PVL:n Suomen osasto, joka aiemmin tunnettiin nimellä Suomen vastarintaliike (SVL), perustettiin vuonna 2008. Lähes kymmenvuotisen historiansa aikana se on laajentanut toimintaansa rasististen tarrojen ja lentolehtisten levittämisestä yhä väkivaltaisempaan suuntaan. Jo vuonna 2010 järjestön jäsenet toteuttivat kymmenien ihmisten terveyden vaarantaneen kaasuiskun Helsinki Pride –kulkueeseen. Tämän lisäksi PVL:n jäsenet ovat pahoinpidelleet poliitikkoja, kaasuttaneet ja puukottaneet sekä vasemmistolaisia toimijoita että sivullisia ja ylläpitäneet laitonta henkilörekisteriä poliittisista vastustajistaan. Myös järjestön mielenosoituksissa on toistuvasti käytetty väkivaltaa, joka johti lopulta syyskuussa 2016 Helsingin Asema-aukiolla Jimi Karttusen kuolemaan.

PVL:n julkilausuttu tavoite on perustaa pohjoismaalainen kansallissosialistinen valtio. Se vastustaa maahanmuuttoa, turvapaikanhakijoita, ”rotujen sekoittumista”, islamia, juutalaisia sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Tavoitellessaan valkoista ylivaltaa sekä kansallissosialismia liike on osoittanut valmiutensa niin mainittujen ryhmien kuin näiden puolustajienkin uhkaamiseen. PVL pyrkii toiminnallaan aktiivisesti vastustamiensa ryhmien ihmisoikeuksien rajoittamiseen ja näiden sanan- ja toimintavapauksien kaventamiseen.

PVL on todistanut olevansa yhä valmiimpi käyttämään väkivaltaa myös hyökkäämiseen, sillä järjestön entisen johtajan Esa Holapan mukaan aktiivit ovat huomanneet sen helppouden. Hän ilmaisi huolensa järjestön taktiikoiden kärjistymisestä vuonna 2016 jo ennen Asema-aukion tapausta. Vaikka liikkeen säännöt periaatteessa kieltävät väkivallan käytön muuten kuin itsepuolustustilanteissa, ei sääntöjä käytännössä noudateta vaan väkivallan käyttämisestä palkitaan. Tämän lisäksi järjestö on jo vuosia toteuttanut jäsenilleen kamppailuharjoituksia ja –leirejä, sillä PVL:n jäsenten tulee olla hyvässä fyysisessä kunnossa ja harjoittaa mielellään jotain kamppailulajeja. 

PVL on useasti pyrkinyt aktiivisesti terrorisoimaan vastustajikseen kokemiaan ihmisiä myös Ruotsissa. Vuonna 2013 joukko liikkeen aktiiveja hyökkäsi koko perheen antirasistiseen mielenosoitukseen Tukholman Kärrtorpissa, mutta joutui lopulta perääntymään paikallisten ihmisten vastarinnan edessä. Kolme vuotta myöhemmin aktiivisesti liikkeessä toimivat henkilöt tekivät useita pommi-iskuja vastaanottokeskuksia ja vasemmistolaisia tiloja vastaan Göteborgissa. Myöhemmin tutkinnassa paljastui tekijöiden välisiä viestejä, joissa he ylistivät Suomen liikkeen johtoa väkivallan hyväksymisestä.

Väkivallan lisäksi PVL:n toimintaan kuuluvat yhä erilaiset tarrakampanjat ja lehtisten jako. Järjestön jäsenet ovat myös kuvanneet ihmisiä erilaisissa tapahtumissa, kuten esimerkiksi Helsinki Pridessa ja rasisminvastaisissa mielenosoituksissa, ja julkaisseet näitä kuvia kotisivuillaan levittääkseen pelkoa. Toisaalta PVL on pyrkinyt myös pehmentämään imagoaan jakamalla valkoisille suomalaisille vaatteita ja ruokaa Suomalaisapu-nimikkeellä. Järjestö on tähän asti rahoittanut toimintaansa ja Magneettimedia-lehteään Kadulle.fi-verkkokauppaa pyörittävän Pohjoinen Perinne ry –nimisen yhdistyksen kautta. Myös Kärkkäinen-tavaratalon perustaja ja omistaja Juha Kärkkäinen on rahoittanut PVL:n toimintaa.

Aiemmin PVL on ollut toiminnassaan hyvin sulkeutunut eikä se ole hakeutunut tekemään yhteistyötä muiden vastaavien suomalaisten ryhmien kanssa. Tähän on kuitenkin tullut muutos viime vuosien aikana, kun liike on alkanut aktiivisesti toimimaan suomalaisen äärioikeiston yhdistämiseksi esimerkiksi järjestämällä jo aiemmin mainittua 612-soihtukulkuetta. Samoin vuonna 2015 toimintansa aloittanut äärioikeistolainen Soldiers of Odin –katupartio ja sen perustaja Mika Ranta ovat kytköksissä PVL:een ja järjestö on osallistunut useasti PVL:n tapahtumiin ja jakanut sen propagandaa verkossa. Soldiers of Odin onkin eräs itsenäisyyspäivän Kohti Vapautta -marssin järjestäjistä PVL:n aktiivien lisäksi. Tämän lisäksi liikkeen toimijat ovat viime vuosina yhä useammin jalkautuneet itse muiden tahojen järjestämiin rasistisiin mielenosoituksiin.

Kohti vapautta?

Asema-aukion tapahtumien jälkeen poliisihallitus alkoi syksyllä 2016 selvittää olisiko Pohjoismainen Vastarintaliike ja sen tukiyhdistys Pohjoismainen perinne ry mahdollista virallisesti lakkauttaa yhdistyslain nojalla. Selvitystyön jälkeen poliisihallitus jätti 2. maaliskuuta 2017 Pirkanmaan käräjäoikeuteen kanteen, jossa se vaati molempien yhdistysten lakkauttamista. Kanteessa vedottiin siihen, että PVL:n toiminta oli hyvien tapojen vastaista ja perustui avoimeen rasismiin, antisemitismiin ja fasismin ihailuun. Oikeudenkäynti PVL:n kieltämisestä käytiin lopulta lokakuussa 2017. Paikalla olivat todistamassa liikkeen aktiivit Antti NiemiTomi TiihonenAntti-Pekka LehtoJesse Eppu Torniainen sekä Pär Öberg, joka on yksi liikkeen ruotsalaisen haaran johtohahmoista. 30. marraskuuta käräjäoikeus lopulta julkisti päätöksen jossa se tuomitsee PVL:n ja sen tukiyhdistyksen lakkautettavaksi ja näiden yhdistysten raha-asiat siirrettäväksi nimetylle asianajajalle. 

PVL Pirkanmaan käräjäoikeudessa lokakuussa 2017. Etualalla liikkeen johtaja Antti Niemi, hänen vieressään Antti-Pekka Lehto ja taaempana Jesse Eppu Torniainen ja Tomi Tiihonen.

 

Pian päätöksen jälkeen PVL ilmoitti, ettei sen itsenäisyyspäivän marssia järjestä liike vaan joukko ”suomalaisia kansallissosialisteja”. Todellisuudessa mielenosoitusta järjestävät samat liikkeen aktiivit kuin aikaisempanakin vuonna ja selitys laajasta järjestäjärintamasta on hätävalhe, jolla pyritään välttämään marssin kieltäminen. Helsingin poliisi ilmoitti miettivänsä suhtautumistaan mielenosoitukseen kiellon valossa. On kuitenkin meidän tehtävämme osoittaa ettei kielletyllä natsijärjestöllä ole mitään asiaa Helsingin kaduille.

Vaikka PVL ei välttämättä itsessään muodostaisikaan suurta poliittista uhkaa, on se ollut mukana normalisoimassa fasistista toimintaa Suomessa ja raivaamassa tilaa muille äärioikeistolaisille toimijoille. Järjestö on aktiivisesti pyrkinyt vaikuttamaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja määrittelemään esimerkiksi vapauteen ja suvaitsevaisuuteen liittyviä käsitteitä uudelleen edistääkseen omaa ideologiaansa. Tämän lisäksi se on akuutti uhka marginalisoiduille ryhmille sekä vastustajilleen, joten on tärkeää, että äärioikeistolaisia liikkeitä vastustetaan jo ennen kuin ne onnistuvat luomaan itselleen kasvualustan, jonka kautta ne voivat harjoittaa toimintaansa ihmisyyttä vastaan. 6.12. meillä kaikilla on mahdollisuus osoittaa ettemme kaipaa äärioikeistoa kaduillemme. Ota ystäväsi mukaan ja saavu Hakaniemen torille, josta lähdemme yhdessä kaupungille kertomaan ettemme tahdo natseja Helsinkiin, nyt tai koskaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *