Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjät korjaavat poliisin esittämiä väitteitä: Helsinki ilman natseja oli selvästi suurin mielenosoitus viime itsenäisyyspäivänä.

Vastine 22.11.2018

Aamulehdelle
Ilkalle
Kainuun sanomille
Kalevalle
Lapin kansalle
Pohjalaiselle
Satakunnan kansalle
Turun sanomille

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjät korjaavat poliisin esittämiä väitteitä:
Helsinki ilman natseja oli selvästi suurin mielenosoitus viime itsenäisyyspäivänä.

Lännen medialle antamassaan haastattelussa 20.11. poliisi sanoo viime itsenäisyyspäivän 612-kulkueeseen osallistuneen 2800 marssijaa ja sen olleen illan suurin mielenosoitus. Videomateriaalin perusteella voi kuitenkin todeta, että todellinen luku oli tästä lähes puolet pienempi. Sen sijaan Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa laskettiin olevan 2700 osallistujaa, poliisin reilusti pienemmästä arvioista huolimatta. 612 -kulkue oli siis arviolta puolet Helsinki ilman natseja -kulkuetta pienempi.

Poliisi kutsuu 612-kulkuetta ”kansallismieliseksi” siitä huolimatta, että järjestäjät ovat tunnetusti äärioikeistoa. Lokakuussa kulkueen keulahahmo Timo Hännikäisen kustantamo Kiuas poistettiin Helsingin kirjamessuilta rasististen ja naisvihamielisten ulostulojen vuoksi. Avoimesti uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) on ollut aloitteellinen kulkueen perustamisessa.

Poliisi antaa haastattelussaan epäsuorasti ymmärtää Helsinki ilman natseja –mielenosoituksen hakeutuneen ja hakeutuvan yhteenottoon muiden mielenosoitusten kanssa. Näin tehdään siitä huolimatta, että kahtena aiempana vuonna tapahtumaan ei ole liittynyt minkäänlaista konfliktia. Vain muutama häirikkö on järjetyshenkilöiden toimesta jouduttu poistamaan kulkueen luota. Poliisille on tehty Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta ilmoitus, josta käy ilmi, ettei se ole tapahtumassa edes samaan aikaan 612-soihtukulkueen kanssa. Edes se, että poliisi ohjasi viime vuonna PVL:n marssin yllättäen Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen ennalta sovitulle reitille ja pysäytti PVL:n marssia vastustaneen mielenosoituksen joukkojenhallintayksiköllä, ei provosoinut konfliktia.

Helsinki ilman natseja -tapahtuma on äärioikeiston kasvua vastustava rauhanomainen massamielenosoitus, jota ovat tukeneet kymmenet järjestöt ja muut yhteiskunnalliset toimijat. Tästä näkökulmasta on huolestuttava merkki, että poliisi kehottaa ihmisiä pysymään kaukana konflikteista, ja viittaa epäsuorasti kyseisen mielenosoituksen hakeutuvan konfliktiin. Poliisin voi tulkita epäsuorasti kehottavan ihmisiä olemaan osallistumatta mielenosoitukseen. Samaan aikaan se liioittelee äärioikeiston järjestämän tapahtuman kokoa. Tällaisen viestinnän voi tulkita poliittisesti puolueelliseksi.

Helsinki ilman natseja -tapahtuman järjestäjät ovat neuvottelemassa poliisin kanssa edellisvuosien tapaan, ja toivovat, että reitit ja aikataulut saadaan ennalta neuvoteltua niin, etteivät poliisin tiedotteessa mahdollisiksi mainitut yllättävät ajan tai paikan muutokset tule vaikeuttamaan tapahtumaan osallistumista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *