Kutsumme kaikki itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 mukaan rakentamaan maailmaa, jossa ei ole tilaa fasismille.

Äärioikeisto ja oikeistopopulismi ovat voimistuneet ympäri maailmaa ihmisten tyytymättömyydestä väittäessään vähemmistöjen olevan syyllisiä kasvavaan eriarvoisuuteen. Heidän retoriikkansa luo vastakkainasettelua eri ryhmien välille samalla kun he itse tekevät tuhoisia heikennyksiä työläisten, naisten, HLBT-ihmisten, alkuperäiskansojen, siirtolaisten, työttömien, eläkeläisten, opiskelijoiden, sairaiden ja vammaisten oikeuksiin ja perusturvaan. Heidän ”vaihtoehdoillaan” ei todellisuudessa ole meille mitään tarjottavaa.

Viime vuosina Suomen äärioikeisto on kokoontunut itsenäisyyspäivänä useisiin eri tapahtumiin voimaantumaan poliittisesti ja juhlimaan ihmisvihamielistä agendaansa. Näkyvimmäksi on noussut Töölössä järjestetty 612-soihtukulkue, joka pyrki luomaan itsestään kuvaa poliittisesti sitoutumattomana, maltillisen isänmaallisena tapahtumana. On kuitenkin yleisesti tiedossa, että kulkueen takaa löytyy useita eri äärioikeistolaisia tahoja, ja sen tarkoitus on kerätä yhteen laaja rintama samanmielisiä ryhmittymiä perussuomalaisista Timo Hännikäisen päätoimittamaan verkkolehti Sarastukseen, Suomen Sisuun ja aina natsijärjestö Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen asti. Marssia alusta asti järjestänyt ja sen keulakuvana toiminut Hännikäinen on tunnettu naisvihamielisistä ja rasistista ulostuloistaan. Näiden ulostulojen ja verkkolehdessä esiintyneiden kirjoitusten takia Hännikäisen ja Suomen Sisun yhteinen Kiuas-kustantamo suljettiin tänä vuonna ulos Helsingin kirjamessuilta.

Väkivaltaisen äärioikeiston nousu ei ole ongelma vain Suomessa. Lukuisissa maissa se on samaan aikaan järjestäytynyt kaduilla, kun samanlaisia aatteita tukevat oikeistopopulistiset puolueet normalisoivat muukalaisvihaa julkisilla areenoilla. Syksyllä Saksan Chemnitzissä järjestettiin rasistisia mielenosoituksia ja katupartioita, jotka pahoinpitelivät ”ulkomaalaisen näköisiä” ihmisiä. Mielenosoituksissa nähtiin oikeistopopulistisen Alternative für Deutschland -puolueen poliitikkoja. Myös Suomessa parlamentaarisesti toimivia perussuomalaisten jäseniä on mukana Suomen Sisun toiminnassa, ja he osallistuvat säännöllisesti äärioikeiston yhteisiin tapahtumiin.

Viime vuosina lukuisat antifasistiset tasavertaisuutta ja vapaudellista yhteiskuntaa ajavat toimijat ovat osoittaneet voimaansa ja onnistuneet rajoittamaan fasistisen liikehdinnän kasvua. Äärioikeiston vastustaminen kuuluu jokaiselle, joka arvostaa vapautta, oikeudenmukaisuutta, ja jakamatonta ihmisarvoa. Fasismi ja natsismi eivät ole mielipiteitä, vaan loukkaus ihmisyyttä vastaan. Antifasismi on valinta ihmisyyden puolesta. Näytetään yhdessä äärioikeistolle, ettei heidän aatteilleen ole sijaa Helsingissä, Suomessa tai missään muuallakaan.

Yhdessä olemme vahvempia!

Tapahtuman tarkempi aika ja paikka ilmoitetaan lähiaikoina.

Tapahtuman järjestävät A-ryhmä, Helsingin vasemmistonuoret, Suomi-Rojava ja Varisverkosto.