Ei äärioikeistoa Helsingin kaduille!

Tämänkin vuoden itsenäisyyspäivänä 6.12. järjestetään Helsingissä useita äärioikeiston tapahtumia. 612-soihtukulkue kerää jälleen äärioikeistolaisia toimijoita marssimaan järjestäjien poliittisten tavoitteiden puolesta. Päätöstä kieltämisestään odottava Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) järjestää viime vuoden tapaan pohjoismaisen natsimarssin, jonka kutsussa järjestön nimeä ei ole mainittu. PVL pyrkii toiminnallaan rajoittamaan väkivalloin vastustajiensa sananvapautta sekä viemään ihmisoikeudet vihaamiltaan ryhmiltä. Viime vuoden syyskuussa PVL-aktiivi Jesse Torniainen aiheutti potkullaan kuolettavat vammat järjestöä kritisoineelle ohikulkijalle PVL:n mielenosoituksessa.

Vaikka 612-kulkue pyrkii retoriikallaan antamaan itsestään kuvan maltillisen isänmaallisena, on sen takana erilaisia äärioikeistolaisia ja fasistisia tahoja. PVL:n Suomen haaran perustaneen Esa Holapan mukaan PVL oli aloitteellinen ensimmäisen 612-kulkueen järjestämisessä vuonna 2014. Natsismi ei viime vuonnakaan haitannut 612.fi-yhdistyksen varapuheenjohtaja Jari-Pekka Marinia, vaan hän toivotti natsit muiden “isänmaallisten” joukossa tervetulleiksi kulkueeseen. Tapahtuman keulakuvana on toistuvasti toiminut Timo Hännikäinen, joka päätoimittaa fasistista Sarastus-verkkolehteä sekä on tullut tunnetuksi rasistisista ja naisvihamielisistä nettikirjoituksistaan.

612-kulkue on yritys luoda äärioikeiston yhtenäinen rintama, jossa PVL, Sarastus, Suomen Sisu ja perussuomalaiset marssivat rinta rinnan. Perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Teemu Lahtinen on ollut järjestämässä tapahtumaa alusta asti, ja viime vuonna marssille osallistui myös Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja. Heidän kanssaan marssivat omasta tapahtumastaan paikalle saapuneet PVL:n jäsenet liikkeensä tunnuksiin pukeutuneina.

Äärioikeiston liikkeiden vastustaminen kuuluu jokaiselle, joka arvostaa perusvapauksia, tasa-arvoa ja jakamatonta ihmisarvoa. Fasismi ja natsismi eivät ole mielipiteitä, vaan loukkaus ihmisyyttä vastaan. Antifasismi on valinta ihmisyyden puolesta. Kutsummekin kaikki kanssamme kaduille itsenäisyyspäivänä vastustamaan äärioikeistoa!

Mielenosoituksen tarkoitus ei ole synnyttää konfliktia poliisin kanssa, vaan vastustaa äärioikeistoa väkivallattomalla mielenilmauksella.

Tapahtumaan ei toivota puoluetunnuksia, valtioiden lippuja tai autoritarismia edustavia tunnuksia.

Tapahtuman järjestää A-ryhmä ja Helsingin Vasemmistonuoret.

Kokoontumisen kellonaika, tarkempi kokoontumispaikka ja reitti Helsingin keskustassa ilmoitetaan myöhemmin.