Helsingfors är nazifritt – nu och för alltid!

Vi inbjuder alla som är intresserade av att bygga en värld utan extremhöger till Helsingfors 6.12 2019. Demonstrationen samlas i Narinkkatori kl 17:00.

Under det senaste året har miljoner människor världen över kämpat för klimatet, krävt sina medborgerliga rättigheter och rest sig upp för att bekämpa fascismen, auktoritära regeringar och kapitalismen. Samtidigt har den finländska extremhögerns närvaro på gatorna minskat – från att ha varit en rörelse som varje vecka var synliga på gator och torg är det nu bara några tragikomiska individer.

På självständighetsdagen försöker extremhögern återvända från sin marginalisering genom den årliga 612-marschen. Vi vill däremot inte att extremhögern ska ha ett enda lyckat evenemang i år, och vi uppmanar därför alla som vill ha ett samhälle fritt från diskriminering och förtryck att bli med och fylla Helsingfors gator.

612-marschen vill framstå som ett lugnt och fosterländskt evenemang fast det sedan början varit allmänt känt vilka från ytterhögern som organiserar och deltar. Traditionen startades år 2014 av den numera i Finland förbjudna organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (PVL/NMR) och de har deltagit sedan dess. Till arrangörerna hör också aktivister från Sannfinländarna och nyfascistiska Suomen Sisu. Flera av sannfinländarnas mest synliga politiker, inklusive ordförande Jussi Halla-Aho har deltagit i marschen.

Sannfinländarna har vuxit till att bli Finlands största parti och gått från att vara ett högerpopulistiskt missnöjesparti till att tillåta allt mera öppna fascistiska uttalanden. Partiets medlemmar och ledning deltar på extremhögerevenemang och konferenser och sprider antisemitiska konspirationsteorier. Partiets framgångar har lett till att även Samlingspartiets politiker anammat extremhögerns retorik om t.ex ”befolkningsutbytet”. Kampen mot fascismen är också en kamp mot klimatförändringen, för Sannfinländarna är det parti som har landets synligaste klimatförändringsskeptiker.

Fastän 612-marschens deltagarantal har sjunkit de senaste åren är det viktigt att vi konkret visar extremhögerna att deras framgångar kommer vända både i Finland och i resten av världen. Vi kan ta inspiration från den feministiska revolutionen och kurdernas lyckade kamp mot IS/Daesh och den turkiska Nato-armén. Även på andra ställen i Mellanöstern, Latinamerika, Asien och Katalonien har folket rest sig mot fascismen och auktoritära regeringar de senaste månaderna.

Ta med dig flaggor och banderoller! Ta med dig dina vänner, släktingar och arbetskamrater och visa att vi som kämpar för en rättvisare värld är fler och starkare än fascisterna också i Finland!

Det är önskvärt att partisymboler, nationsflaggor och andra autoritära symboler lämnas borta från demonstrationen.

Demonstrationen ordnas av koalitionen Helsingfors utan nazister.